Feed on
Posts
Comments

FINALE V MARIBORU

Izmed 12 pesnikov iz vse Slovenije je naslov viteza poezije pripadel Željku Peroviću, pesniku iz Maribora, ki je žirijo prepričal s svojo pesmijo Žetev, nagrada občinstva pa je s prepričljivo večino pripadla Mileni Miklavčič za pesem Kdor bo tukaj umrl zadnji.

Simbolno je turnir odprl lanski vitez poezije David Bandelj z zmagovalno pesmijo leta 2014 – Lost in Translation. Slovesni nagovor je imel Ivo Svetina, podpredsednik Društva slovenskih pisateljev, ki je poudaril nujnost poezije v današnjem času. Nato so se s svojimi pesnitvami predstavili vsi letošnji finalisti.

Posebno nagrado – broško zlate vrtnice je letos za svoj prispevek k Pesniškemu turnirju prejel Nino Flisar, dolgoletni koordinator in moderator. Slovesno mu jo je podelila direktorica Založbe Pivec, Milena Pivec, predstavnica organizatorja, ki že 10 let bdi nad organizacijsko in finančno platjo projekta.

Pesniški turnir so začeli prirejati leta 2001 na pobudo Zore A. Jurič, ki je idejo za tovrstno prireditev povzela po romanu Marpurgi mariborske literarne zgodovinarke in pisateljice Zlate Vokač Medic. V njem je opisan srednjeveški viteški pesniški turnir na največjem štajerskem gradu Riegersburg. Prvih sedem let je bil turnir vezan na Maribor, v letu 2008 pa se je razširil po vsej Sloveniji. Od leta 2011 ima nadgradnjo v Evropskem pesniškem turnirju, ki poteka jeseni.

Do viteškega naziva po 14 letih
Letošnji zmagovalec Perović je rekorder po nastopih v finalu, saj se je tja uvrstil kar petkrat in je na zmago od svojega prvega finala čakal 14 let. Kovano vrtnico, simbol pesniškega viteštva, mu je predal lanski vitez Bandelj. Strokovno žirijo so letos sestavljali Borut Gombač, dr. Irena Novak Popov in Urška P. Černe, vseh 12 finalnih pesmi pa so pri Založbi Pivec izdali v zborniku.

 

6 Responses to “FINALE V MARIBORU”

 1. Lojze je rekel/-la:

  Čestitam Milena
  za nagrado občinstva. Zgleda, da vas cenijo veliko bolj zunaj kot doma.
  Veš nocoj sem bil na koncertu v najinem kraju (bil sem povabljen od sošolca), pa je do mene po koncertu pristopil nek “pomemben vaški veljak”, in mi rekel, da kaj čvekam in pišem naokoli po komentarjih. Rekel sem mu, da so njegove besede zadnji prdci od Udbomafije, in da kaj si misli, da se okrog njegovih prijateljev svet vrti. Tam na Fužinah, pa se za njega konča svet. Ubogi vaški veljak, da ga je tudi žena spravila na pomemben položaj v firmi, in da ga še drži pokonci sedaj v penziji. Potem, pa se hodi izpričat v vaško gostilno “kakšen pomemben mačo boy je!”, kako je otipaval tajnice. Sanja pri belem dnevu o belih miškah.
  Lp

 2. Meta je rekel/-la:

  Čestitam!

 3. KLOtilta je rekel/-la:

  Kako se cenimo… drugič bo dobila nagrado za eno besedo in bo vse razlagala naokrog, kako pomembna nagrada da je. Kajbi kaj rekel France Preširn?

 4. babica je rekel/-la:

  Veš Lojze, nihče še ni bil prerok v svojem rojstnem kraju !!!
  Milena ČESTITAM !

 5. Rak je rekel/-la:

  Tudi moje čestitke k prejeti nagradi, še bolj pa k tvojim prispevkom!