Feed on
Posts
Comments

Ura tiktaka

A veste, kdaj vemo, da je v deželo prišlo poletje? Takrat, ko časopisje, tudi tisto- bolj resno, preplavijo članki o ustreznih dolžinah točno določenega dela moškega telesa, pa o tem, kako čez noč uspešno shujšati, pa o tem, s kakšnimi jahtami se prevažajo bolj ali manj uspešni Slovenci. Ženske pa se na facebooku  resno sprašujejo, kje najti dobrega poletnega ljubimca, ker jim električni pripomoček v vročini ne zadošča.

A obstajajo tudi drugačne ženske in eni takšni smo lahko prisluhnili v nedeljo zvečer. Sonja Lokar je s svojim pozivom k vrnitvi v socializem verjetno zmedla predvsem ekonomiste. Pa je bil poziv čisto odveč. Slovenci imamo socializma še zmeraj odločno preveč: kot nekoč v starih časih – se prepovedujejo se rock koncerti, na državni TV pa so poskušali na zelo podmukli način zamenjati Ljerko zaradi- kot pravijo poznavalci- spornega intervjuja z Radom Pezdirjem. Rečejo tudi, da je ”nevidno slovensko mafijo” intervju tako zelo razdražil, da bodo Ljerko nogirali ob kakšni naslednji priložnosti- in to  brez pardona!

Še zmeraj imamo državne banke, ki so vreča brez dna za izbrano elito, pa državno šolstvo, zdravstvo, pohvalimo se lahko celo s t. i. ”partijskimi” sodišči, in še in še bi lahko naštevali. Pokojni ekonomist dr. Ljubo Sirc je v knjigi Brezpotja socializma podrobno analiziral jugoslovansko socialistično gospodarstvo. Osupljivo in hkrati tragično pa je spoznanje, v kako veliki meri se je tedanji izjemno škodljivi socialistični način razmišljanja in delovanja ohranil prav v slovenski družbi vse do današnjih dni. Tudi zato smo danes – na kolenih pred rdečo zvezdo – ena najbolj zaostalih evropskih držav – tudi kar se tiče človekovih pravic, namesto da bi bili druga Švica. Sosednja Avstrija ima, denimo, minimalno plačo 1.500 evrov, koliko je naša, pa tako in tako sami veste!

Tomaž Štih lepo zapiše:”Slovenska oblast je iz države naredila socialistični muzej.”

Zelo zanimiv in zgovoren je intervju v Financah z Leonom Korošcem, direktorjem iz Elana, ki pojasnjuje, kako so dosegli dvomestno rast prodaje. Bistvo prebranega se skriva v odgovoru:»Novi lastniki so v upravni odbor imenovali ljudi, ki panogo resnično poznajo…«, prav nasprotno pa je v slovenskih državnih podjetjih, bankah, holdingih,  kje politične stranke v nadzorne svete in upravne odbore imenujejo ljudi po kriteriju Cerar dobi tri, Erjavec in Židan po enega, Mesec pa polovičko. Polona Domadenik je pred časom v zaključku svoje raziskave zapisala, da vsak politično opredeljen nadzornik v nadzornem svetu državnega podjetja zmanjša produktivnost podjetja za 2,3 odstotka, v daljšem obdobju pa za 9,8 odstotka.

Lani je Slovenijo zapustilo 260 mladih zdravnikov, priselilo pa se je 6.500 slabo izobraženih delavcev, največ iz Bosne. Slovenija je, to priznajo vsi svetovno znani fotografi, nekaj najlepšega na tem planetu. Za seboj imamo zgodovino delavnih ljudi, garačev, ki nikoli niso razmetavali z denarjem. Imamo zgodovino vrhunskih glasbenikov, arhitektov, zdravnikov. Kljub temu pa ostajamo država brez prave prihodnosti. Zakaj neki, kaj pravite?

Hamburgu se je v soboto končal vrh skupine G20. Tudi v noči na nedeljo so se nadaljevale nasilne demonstracije in spopadi protestnikov s policijo. Nasilneži, največ je bilo skrajnih levičarjev, so zažigali barikade in avtomobile, metali so steklenice. Policija je odgovorila z vodnimi topovi. Skupaj je, po zadnjih podatkih ranjenih kar 476 policistov, prijeli pa so več kot 180 ljudi.

V minulih dneh so se mediji izdatno spraševali, kdo je zamočil v primeru Janković. Pa jim odgovarjam: nihče ni zamočil, vse gre po planu. Potemtakem lahko le še pričakujemo, da bodo kot domine popadale še vse druge Jankovićeve zadeve? Vseh 13 ima namreč na mizi ista tožilka.

V službo se ponovno vrača tožilka Kotnikova. Kdo bo odgovarjal za polena, ki se ji jih je zmetalo pod noge zaradi primera Baričević?

Še pred dvajsetimi leti je bilo poletje in z njim naš dopust drugačen kot je danes. Poležavali smo na plaži, si za malico privoščili bele štručke skupaj s Kekec pašteto, zvečer pa smo se- prijetno utrujeni- postavili v vrsto pred telefonsko govorilnico, kjer smo potrpežljivo čakali, da slišimo domače in jih vprašamo, kaj je novega.

In kako je danes? Razčlovečeno. Naš redni spremljevalec je pametni telefon, z njim komuniciramo, se pogovarjamo, celo ljubimo z neznanci z druge strani klika. Ker mnogi, žal, niso več sposobni ne dajati objeme, niti jih ne sprejemati.

9 Responses to “Ura tiktaka”

 1. cinik je rekel/-la:

  Gospa Milena..
  Pri prejšnjem vašem blogu sem mislil, da ste dosegla dno. Pa sem se zmotil.
  Tokrat je še huje. Uporabljati laži za “argumentiranje” pa ni nič kaj krščansko.
  Pa na žolč pazite !
  LP

 2. cinik je rekel/-la:

  Gospa Milena…
  Hvala za vaš link, tako mi ne o treba dodatno utemeljevati , da je vaš zapis:
  “na državni TV pa so poskušali na zelo podmukli način zamenjati Ljerko zaradi- kot pravijo poznavalci- spornega intervjuja z Radom Pezdirjem. Rečejo tudi, da je ”nevidno slovensko mafijo” intervju tako zelo razdražil, da bodo Ljerko nogirali ob kakšni naslednji priložnosti- in to brez pardona!”
  izmišjen (vzrok) oz, laž.

  Pa še nekaj o intervjuju z Pezdirjem. Na RTV imajo verjetno še vedno arhiv intevjuja z Nikom Kavčičem pri njemu doma. Če si ga bost lahko ogledala boste mogoče slišala in videla razliko med takratnim pojasnjevanjem Kavčiča in “odkritji ” Pezdirja
  Na posnetku boste lahko videla tudi njegov domači arhiv , ki pa je zanimivo “dobil noge” in to neznano kdaj in neznano kam.
  G. Pezdir pa še vedno ni pojasnil kje je videl potovati kovčke denarja, kam so potgovali
  in čigav je bil denar. Tako se ga je prijel vzdevek “kovčkar”.
  Zanimivo je kako se letos pojavljajo “odkritja” od več kot 60 let starih zadev, do
  “novejše zgodovine”. Slučaj ??? V slučaje že dolgo ne verjamem več.

 3. cinik je rekel/-la:

  @ Jože munih..
  Hvala za izziv – glede prisluhov in prisluškovanja.
  Včeraj je vodja KNOVS g. Grims povedal da ne odhaja nikamor na dopust – po besedah
  Grimsa ker mora biti kNOVS vedno buden. Upajmo da mu bo DZ priznal kako nadomestilo
  za stalno pripravljenost :-) )
  Verjetno se bo aktiviral že če bo na Levstikovi ulici zaznal kake aktivnosti ali spremembo vetra.
  Zanimivo pa je da KNOVS ni bila aktivirana v primeru prisluhov našemu arbitru in njegovi pomočnici. Pa je celo novinarjem POPTv uspelo izvedeti da je bila takratna komunikacija nenavadno preusmrjena preko Zagreba in Budimpešte namesto preko Maribora in Dunaja. Naj spomnim , komunicira sta preko fiksne telefonije. Kdo v Sloveniji upravlja s temi linijami??? Kdo je vedel komu in kdaj prisluškovati ???
  Mogoče se bo čez leta čudežno pojavil še kak prisluh kot se je po več kot 10 letih
  pojavil prisluh SOVA-e dogovarjanju med Janšo in Sanaderjem. Seveda je sedaj
  ta prisluh postal državna tajna najvišje stopnje.
  Pa naj mimogrede spomnim še kako se je končalo razkritje o “luknjah” sistema TETRA.

  Pa previdno z mahanjem cunje- kakršn koli barve. Očitno tako mahanje slepi vas.

  LP

  • Alojz je rekel/-la:

   Cinik, vidi se ti, da pišeš o zadevah, o katerih pojma nimaš.

   Veš, telekomunikacije že zdavno niso več analogne, kjer bi operaterji fizično preklapljali žice in usmerjali, kje gre promet.

   Danes je vse to digtalizirano in vse se da shekati tako, da se promet preusmeri, kjerkoli želiš.

   Za varnost je treba poskrbeti z enkripcijo (če sploh veš, kaj je to) in naši kljukci tega ne znajo uporabljati – to je edini problem in edina hiba varnosti našega sistema – vključno s Tetro.

 4. Alojz je rekel/-la:

  Ciniku gre v nos, ker prihaja na dan resnica o njegovih nedotakljivih.

  Rado Pezdir je razkril ogromno svinjarijo in to mu gre v nos, zato pa zdaj govori o enih kovčkih.