Feed on
Posts
Comments

 

 

 

Mladi so inteligentni – pisali bodo, kar se pričakuje – in ne kar mislijo, kajti hočejo uspeti!

(Jani Kovačič)

Čeprav smo že zdavnaj zakoračili v poletni čas kislih kumaric, pa v medijih, če,  seveda, ne beremo vedno le enega in istega, kljub temu zasledimo marsikaj zanimivega. Najmanj tri stvari so bile takšne, ob katere se je bilo vredno spotakniti. In kaj jim je bilo skupnega? Garmin. GPS. Možganski čip. Saj poznate naprave, ki nas usmerjajo, kontrolirajo?

Najprej mi je kot težek mlinski kamen obtičalo v spominu opozorilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). S pomočjo POP-TV so javnosti posredovali najbolj butasta opozorila, kar sem jih kdaj slišala. Šlo pa je zato, kaj morajo t.i. starši storiti, da ne bi pozabili otroka v od vročine pregretem avtu. Njihova opozorila so bila, žal mi je, da moram to reči, namenjena totalno omejenim osebkom, takšnim, ki nimajo- milo rečeno- niti za ščepec zdrave pameti. Med drugim so svetovali, naj starš položi zraven otroškega sedeža kakšen jako pomemben predmet, denimo pametni telefon, s predpostavko, da pač brez njega nihče ne gre nikamor. Če bo dotični t. i. starš vzel telefon iz avta, ni vrag, da ne bi poskrbel tudi za lastnega otroka.

Sedaj pa vas vprašam: je NIJZ kriv, če smo državljani bedaki? Sploh ne! Krivi smo mi, ker dan za dnem dokazujemo, da sploh ne moremo funkcionirati, ne da bi imeli v roki listič z bolj ali manj tumpastimi navodili. Brez navodil ne znamo izbirati partnerja, preživljati prostega časa, brez Garmina ne znamo več priti od točke A do točke B. Naši možgani ne zmorejo več narediti selekcije niti med politiki. Saj ni čudno, ko pravijo, da ima vsaka država mafijo, pri nas pa ima mafija svojo državo. Postali smo obsedeni z navodili in to do te mere, da se te obsedenosti niti ne zavedamo več. Ne verjamete? Kliknite v Google ”navodilo za karkoli” in dobili boste milijon naslovov.

Za Kako doživeti najboljši seks ne obstajajo le navodila temveč tudi gora knjig! Ljubezen, spoštovanje, naklonjenost- nič ni pomembno, vsaj ne toliko kot navodila, ki se jih morate držati, če hočete priplezati v nebesa. Tudi navodila, kako ostati lep, ima na milijone klikov, pa navodilo, kaj jesti, piti, kje in kako spati, da bomo videti sveži in spočiti. Ženske revije dan za dnem polnijo uboge zakrnele možgane z navodili o tem, kako najti idealnega partnerja, kako ga obdržati. Najdete tudi navodilo, kaj početi, da ste tudi na stranišču videti simpatični in privlačni.

Iznajdljivi na račun navodil služijo milijone, saj ima vsak povprečen državljan že do te mere oprane možgane, da brez ustrezne pomoči in navodil ne more napisati niti obrazca  za zavarovanje, za otroške doklade, štipendijo, za takšne in drugačne olajšave.

Obstajajo celo navodila za fotografe pri bogoslužju. Če bi imeli vsaj ščepec zdrave pameti, takšnega navodila ne bi potrebovali.

Pred počitnicami otroci, kot papige v zboru ponavljajo:” Dobili smo tri pomembna navodila za zdravo življenje:za zdravo srce se je potrebno veliko gibati, za zdrave ledvice popiti veliko vode, za zdrava pljuča preživeti veliko časa na svežem zraku.”

Jani Kovačič se v svojem razmišljanju v časopisu Večer upravičeno sprašuje:”Kako naj mladi maturirajo, dragi starši, saj jim vse jemljemo iz rok, da ne bi kaj polomili? Princip ugodja jih vodi in nam je to povšeči, saj lahko nemoteno vladamo. V vsej tej ljubezni do mladih smo jim vzeli maturo. Čas je, da si jo vzamejo nazaj!”

Rečeno po domače: hotel je reči, da se nam to, da mladim že v ranem otroštvu vstavljamo v glave garmine, prej ali slej maščuje.

Profesorica evropskega prava, Verica Trstenjak, trdi:” V Sloveniji ni pomembno, da si bolj strokoven, ampak da si bolj poslušen.’‘ Spet so na delu garmini, s pomočjo katerih pridejo do cilja samo tisti, ki ne razmišljajo s svojo glavo.

Jani Kovačič zapiše: Mladi so inteligentni – na maturi bodo pisali, kar se pričakuje, in ne, kar mislijo, kajti hočejo uspeti!

Še to: Boštjan M. Zupančič, pravnik, filozof in publicist, je štirim katastrofalnim in uničujočim požarom na rob, pozval Slovence, naj gredo na ulice in naj debilnim in debelim obrazom birokratov, ki sedijo po pisarnah in prelagajo papirje, naredijo konec.

Pa mislite, da se bo kaj zgodilo? Ne bo se. Garmin-i, ki jih imajo Slovenci vstavljene v svojih možganih namreč pravijo, da je strup, ki se dviga nad Vrhniko in Novim mesto v bistvu zadnji primerek Chanel parfuma.

3 Responses to “Garmini, GPS, čipi in drugi vsadki”

 1. haapy yack je rekel/-la:

  hoj
  Slovenci so itak do brade v govnu. Kmalu bodo zaslišali gla: Sedite konec je malice.
  upravajavnihskretovpres
  boditevcvetju

 2. ametist je rekel/-la:

  Vodenje, sugestija in podobne zadeve, skratka propagande so s pomočjo provladnih medijev strup, ki deluje učinkovito in zanesljivo na nas nevedne, in neosveščene. Najslabše je seveda to, da nas s pomočjo tisoč prevar naredijo pohlevne preveč samokritične in ubogljive, torej nesamostojne. Sedaj se pa zastavlja vprašanje, kako narediti temu konec? Pred dnevi sem poslušal profesorja Staneta Grando, ki je dejal, da mnogi ne vedo zakaj in kako smo uspeli ustanoviti in priboriti svojo državo? Pa to ne zadeva samo mlade, ki so rojeni po osamosvojitvi, ampak celo general Lipič, ki je bil akter osamosvojitve, baje enači našo osamosvojitev z JUGOSLOVANSKO revolucijo, ki je bila izključno namenjena pobijanju svojih državljanov, zastraševanje le teh in seveda krvavi prevzem oblasti s strani revolucionarjev. Naj razume kdor more! Seveda so pa za nevedenje mladih 100% krivi v šolstvu in prosveti. Javno RTV ne bom omenjal.

 3. haapy yack je rekel/-la:

  hoj
  Po 25 letih pa ja že vidimo kam pes taco moli. Smo se osamosvojili? To ne more držati. Slovenija je predala svojo monetarno politiko popolnoma v roke Evropske centralne banke, ta pa je pod nadzorom istih krogov, ki so v prvi polovici dvajsetefa stoletja omogočali razvoj fašizma. Zdaj pa že vrabc na streha čivkajo kaj predstavljajo predatvniki v Evropskem parlamentu. Ne zastopajo naših interesov, temveč interese nekakšne evropske naddržave, ne zastopajo interesov neodvisnih držav, temveč zgolj ene od regij na planetu. To je glavna posledica Amsterdamskega sporazuma iz oktobra 1997, s katerim so ukinili obmejni nadzor med evropskimi državami. Naslednji korak v ukinjanju nacionalnih držav pomeni Sporazume iz Nice, ki predstavlja začetek ukinjanja naših osebnih človekovih pravic.
  novasvetovnaureditevpres
  boditevcvetju