Feed on
Posts
Comments

 

 

Dr. Bojan Dobovšek: “Tudi sramoten molk Slovenije in EU je pripeljal do represije in nasilja v Kataloniji”

Na televiziji in internetu smo lahko minuli konec tedna spremljali žalostne podobe skrajnega nasilja nad prebivalci Katalonije, ki so si z referendumom zaželeli samostojnosti. Povsem nerazumljivo in skregano z zdravo pametjo pa je bilo, da je Evropa gledala stran in molčala. Kakšne riti! Če Bruselj ni zmožen odreagirati, ko gre za obrambo državljanskih in političnih pravic ter spoštovanje človekovega dostojanstva, potem naj vrag vzame takšno več nacionalno skupnost!

Nekateri tam delujoči leporečniki raje na načelni ravni, ki ni obvezujoča, le všečna, obeležujejo mednarodni dan nenasilja in rojstni dan Gandhija.

Ne zavedajo se, da je bilo v trenutku, ko so policija in drugi represivni organi na ulicah in trgih s solzivcem, gumijevkami in gumijastimi naboji obračunavali z ženskami, starci, invalidi in mladoletniki, konec sanj o skupni evropski prihodnosti. Nič več ne bo tako, kot je bilo!

Španske oblasti so, pričakovano, molk mednarodne skupnosti razumele kot tiho dovoljenje za discipliniranje Katalonije. Boli me tudi brezbrižnost , mlačnost in molk slovenskih državnih organov! So mar že vsi pozabili, kako smo se počutili Slovenci leta 91?

Tisto, kar nas lahko ob dogodkih v Kataloniji in Španiji skrbi, sta prihodnost, predvsem pa demokracija v Evropi. Nezmožnost odzivanja na nedemokratične, avtoritarne in predvsem nasilne dogodke v državi članici je namreč resen signal, da z EU nekaj ni v redu. Če se je bruseljska administracija sposobna spotakniti ob vsak poljski, češki ali madžarski korak, ki jim zadiši po samosvojosti, mi ni jasno, kako so lahko molčali ob množičnih pretepanjih ljudstva v Španiji. Takšna Unija, po moje, ne deluje na načelu enakosti oziroma enakopravnosti, pač pa na nekih meni nerazumljivih kriterijih in interesih. Možno pa je, da tudi Bruselj deli EU na prvorazredne in na drugorazredne?

Medtem pa je Džihadistična skupina Islamska država prevzela odgovornost za nedeljski napad na glavni železniški postaji v francoskem mestu Marseille, v katerem je moški z nožem ubil dve ženski. Kanadske oblasti so v povezavi z napadom na policista in štirimi pešci aretirale 30-letnega Somalijca, ki naj bi simpatiziral z ekstremističnimi skupinami. Najhujši strelski napad v zgodovini ZDA, v katerem je Stephen Paddock ubil najmanj 59 ljudi ter jih še vsaj 527 ranil, pa je Las Vegas zavil v črnino.

Smrad pa se širi tudi po deželi Kranjski, le da ga slovenski državljani za zdaj proizvajajo še sami. Nekdanji mariborski župan Franc Kangler po poročanju časnika Večer ni več osumljenec v primeru domnevne zlorabe položaja in oškodovanja javnih sredstev pri projektu Maks v izrazito in v nebo vpijočih politično montiranih procesih- več kot 22 jih je bilo- je trinajst kazenskih ovadb dokončno padlo. Kaj si mislim o tistih, ki so jih zakuhali, pa raje ne bi. Kolarjeva predlaga nove obvezne prispevke – tokrat za dolgotrajno oskrbo. Če seštejemo, kar predlagajo na ministrstvu za zdravje, pridemo do skupaj 1,8-odstotne nove prispevne stopnje!Ovce bodo, seveda tiho in plačevale. Zabavno je bilo poslušati premierja, ko je v Generalni skupščini OZN-a razpredal o čebelicah, medtem ko je hrvaški predsednik vlade za istim odrom obtoževal slovensko vlado, da ne upošteva mednarodnega prava.

Še na eno anomalijo so opozarjali mediji: Logarjeva parlamentarna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu je potrdila, da slovenski direktorji državnih podjetij, sploh pa bankirji, nepopravljivo trpijo za najhujšo obliko kolektivne in posamične amnezije. Drug za drugim so med zaslišanji na parlamentarni preiskovalni komisiji, uporabljali besedne zveze “ne spomnim se …”, “nisem imel vpogleda …”, “sodelavci me o tem niso obvestili …” in podobno. Saj ni čudno, da smo, kjer smo, če milijarde upravljajo skrajno dementni bolniki.

Režiserka Hanna Slak je na nedavnem Festivalu slovenskega filma z Rudarjem osvojila vesno za najboljšo režijo. Dokumentarec govori o človeku, ki ga zelo dobro poznamo tudi v Poljanski dolini. Mehmedalija Alič je svoj čas delal tudi v nekdanjem rudniku v Todražu.

“Upam le, da se bo nekaj končno premaknilo in bodo ljudje dojeli, da ni naših in njihovih žrtev,” razmišlja Mehmedalija Alić, rudar, ki je leta 2009 v Barbarinem rovu odkril enega največjih slovenskih povojnih množičnih grobišč.

V recenziji tega filma pa si je Denis Valič privoščil nesramno pobalinstvo, saj je recenzijo zaključil z besedami:” Prizor s kupom čevljev in šopi las, najdenih tudi v Barbarinem rovu- ima v naši kolektivni zavesti zelo jasno mesto – spominja nas na grozote nacističnih taborišč smrti. A treba je dodati: čeprav se je žrtvam v rudniku nedvomno zgodila krivica, primerjati njihovo usodo z usodo žrtev nacizma preprosto ni korektno.” Pika. Dodan je bil še en žebelj v krsto drugorazrednih.

One Response to “Se EU spreminja v Zombiland?”

 1. haap yack je rekel/-la:

  hoj
  Več nacionalna skupnost? Tega kmalu ne bo več!
  Trenutni vodja Evropske komisije, ki ga rad da na zob, gdo pa ga ne je ondan dejal Evropa rabi samo enega močenga vodjo. Po čem tole že diši?

  V sledečem stoletju, (to je naše stoletje) bodo nacije kakršne poznamo danes zastarele, vse države bodo priznavale samo eno globalno oblast. Nacionaln suverenost le ni bila tako dobra ideja.
  - Strobe Talbot, zamenik ministra za zunajne zadeve predsednika Clintona v magazinu Time, 20. julija 1992.
  Potem Katalonija ni nobeno presenečenje
  boditevcvetju