Feed on
Posts
Comments

Ludnica!

 

Kako naj organi, ki jih vodijo ljudje, vpleteni v IranNLBgate, vlivajo zaupanje v vladavino prava in preiskavo bančne luknje?
***
Če bi alarm pokazal, da gre za sredstva za nakup opreme, ki je prepovedana po resolucijah Združenih narodov, gre za alarm. Če gre za finančne aktivnosti ljudi, ki so na tem spisku, gre za alarm. Če gre za vstop ljudi, ki so na teh spiskih, v Slovenijo, gre za alarm. To pa še ne pomeni samodejno, da je bil konkreten transfer (…) kazniv. (Miroslav Gregorič)
***

Morda bi začela z – vsaj zame- osrednjo novico, ki pa še zdaleč ni bila na prvem mestu slovenskih medijev: Sebastian Kurz je zmagovalec včerajšnjih volitev pri naših prvih sosedih- Avstrijcih. Proti vrhu se je vzpenjal z eno samo osrednjo temo: varnost in migranti. Avstrijska javnost mu je bila naklonjena prav zaradi trdega stališča glede migracij, s čimer je svobodnjakom odvzel dobršen del volilnega telesa. Obrestovalo se mu je tudi, da je kot avstrijski zunanji minister lani zaprl balkansko begunsko pot. Njegova zmaga pa nam lahko med vrsticami pove tudi to, da imajo volivci – ne vem, če tudi pri nas, pri sosedih pa sigurno- poln kufr politične solidarnosti z nekontroliranim vdorom migracij čez meje v Evropo. Kljub vsemu pa upam, da ima novi predsednik pri svojih 31 letih ob sebi tudi kakšno ekipo z izkušnjami in modrimi idejami. Ker če tega ni, oziroma ne bo, izključno samo za mladost na tako pomembni funkciji ne bi dala roke v ogenj.

Mediji so se te dni množično naslajali ob novici, da je Ameriška filmska akademija sprejela težko pričakovano odločitev: iz svojih vrst je zaradi številnih obtožb spolnega nadlegovanja izločila filmskega velikana Harveyja Weinsteina. Napisalo se je svašta, slovenske obsodbe moralne kreature so bile v nebo vpijoče. A glej ga vraga! Nič lažjega, kot mahati s tujim k***** po koprivah! Te-isti mediji so še zmeraj tiho kot rit, ko beseda nanese na Weinsteinovega kolego izpod Triglava, ki se mu je čisto enaka marmelada nalepila na …hm, hm…prste. Še huje: kot piše Anže Voh Boštic sta slovenskemu Weinsteinu poleg upognjenih medijev, pomagala vsaj še dva: počasno delo policije in tožilstva ter nedavna odločba ustavnega sodišča, ki je spremenila sodno prakso pri odločanju o dopustnih rokih za uporabo prisluhov v kazenskem postopku.

Medtem ko nam ministrica za zdravje pripravlja nov zdravstveni davek in medtem ko Violeta Tomić prihaja pred poslance z novim predlogom o še več narodnostnih manjšin v Sloveniji, se je zgodila tudi t. i. ”Odmevna sreda”, ko se je jezik voditeljici nekam čudno zatikal in gledalci nismo točno vedeli, so temu res krive protibolečinske tablete ali kaj bolj konkretnega. Karkoli je že bilo, Slovenija se je razdelila na dva pola: na varuhe dobrega imena dotične gospe in na tiste druge, katerim se je ukazalo molčati. Moj prijatelj Dejan, ki je po prometni nesreči, ki jo je zakrivila vinjena voznica, pristal na vozičku, pa je dejal, da mu je ljudsko mnenje v minulih dneh ponovno zasadilo nož v hrbet. A Slovenci postajamo takšni, da vsak dan bolj dvomim, da nam bo uspelo preživeti nasilno diktaturo, ki nam vlada, pere pa ne le možganov, tudi srce in duše.

Pred nami so predsedniške volitve. Mnogi so že zdavnaj zamahnili z roko, češ, saj so vsi enaki. Ostali bomo doma, nič se ne da spremeniti. Velika napaka! Slovenijo vlečejo proti dnu prav ti, ki so tiho, ki ne verjamejo, da lahko s tem, ko gredo na volitve, tudi sami kaj spremenijo. Žabe, ki ne gledajo ne levo, ne desno, pa se obenem kuhajo v vreli vodi redkokdaj lahko sodijo o tem, koliko so že skuhane.

Več kakor tri tisoč ljudi se je udeležilo 74-obletnice prvega kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze v Dobrniču, »V nekdanjem sistemu so imele ženske več pravic, zato tudi ponosno nosim peterokrako zvezdo,« je povedala Koroščeva, ena od udeleženk. Kar milo se mi je storilo. Kako so ženske živele po vojni, beležim že leta in leta. Preberite resnične izpovedi iz obeh knjig Ogenj, rit in kače niso za igrače! Še zdaleč ni bilo tako lepo, kot se danes govori!

Dokler nas bo z nezadržno silo vleklo v preteklost, ki smo jo zavili v rožnat celofan in ji nadeli romantično obarvano patetiko, toliko časa lahko le sanjamo, da bomo živeli bolje in lepše. Politika, ki še zmeraj prisega na socializem, nam bo uvažala vedno nove in nov Magne, okoljevarstvene državne organizacije nam bodo uspešno prale možgane, da po požaru v Kemisu ptički bolj in lepše žvrgolijo, verjeli pa bomo tudi, da bolj kot delovna mesta potrebujemo višje socialne transfere. Javne finance so vse bolj namenjene izplačilu javnih plač, pokojnin, in plačilu obresti, za večino preostalega pa zmanjka denarja.

Še to. Država se je ponovno zadolžila. Sistem, ki vzdržuje tovrstno maligno stanje, je, žal, treba hraniti.

2 Responses to “Ludnica!”

 1. sabina je rekel/-la:

  Umetna inteligenca bi ob Kučanu, Jankoviću in Cerarju pregorela
  Odvetniške in zdravniške storitve so med storitvami najbolj iskane. In teh storitev umetna inteligenca, vsaj v Sloveniji, ne bo mogla zamenjati. Pa poskusimo s politiko. Če je ena in ena dve, potem bi takšna umetna inteligenca morala predvideti tudi politične odločitve. Pa je to možno? Ko se zgodi afera, kot je pranje denarja v NLB, kot je podeljevanje kreditov brez kritja določenim predstavnikom določene politične opcije, bi slovenska umetna inteligenca pregorela. Krivi so nedolžni, dokler o njih ne odloči sodišče s pravnomočno sodbo, nedolžni so krivi in se jih vrže iz parlamenta. Kakšna bi morala biti baza podatkov, iz katere bi črpala ta umetna inteligenca? Nedvomno bi morala biti obširna, ne po primerih, ampak po priimkih. Trenutno v Sloveniji na tem področju ni spremenljivk. Janez Janša je kriv, Miro Cerar je moralen in pošten, Milan Kučan je največji osamosvojitelj, Zoran Janković je vedno nedolžen in Komunistična partija in ZZB sta nam že 1941 tako rekoč priborili samostojno Slovenijo, seveda!!!

  Če sklenem. Kakšne računalnike bi potrebovala Slovenija, da bi nadomestili slovensko “inteligenco”? Edini možen odgovor je: pokvarjene!

  Lucija Šikovec Ušaj

 2. Meta je rekel/-la:

  Zakaj se ne dajo na dan imena, vpletena v te afere zadnjega časa, s katerimi se informira (zelo invalidno) slovenska javnost. “Ve se”, kdo je močno vpleten v TEŠ, kdo v NKBM, NLB, Irangate- Namigovanja in skrivanje oseb, ki so to počele, to spregledovale in na svoj način tudi podpirale so torej skrivnost za slovensko javnost.. Zakaj torej skrivanje ? To pomeni, da se ščitijo med sabo levi in desni, ker računajo na “podporo “drug drugemu ?
  Volivci, ali res nimamo toliko samozavesti in moči, da zahtevamo imena in resnico, ki stoji za temi vsakodnevnimi informacijami ? Tam, kjer pa že pride do sodnega epiloga, se sodiščem v posmeh tolerira izigravanje najnižje vrste (ne dvigovanje pošte, ali metanje v smeti )Kdo to dopušča in zakaj,ali ni to kaznivo ? Morda samo za navadne državljane, ki bi jih pošiljatelj znal takoj najti ?