pleničke je prala v mrzlem studenc’

 

O velikem seksualnem škandalu, ki je Ameriko dvignil na noge, sem govorila že prejšnji ponedeljek. Saj se še spomnite, gre za hude obtožbe spolnega nadlegovanja žensk s strani slavnega filmskega producenta Harveya Weinsteina. A bi škandal potonil v pozabo, če se ne bi oglasila antropologinja Vesna V. Godina, ki je v svoji kolumni, verjeli ali ne, za posilstva okrivila kar ženske same.  Med vrsticami pa se jo je dalo celo razumeti, da je spolno nadlegovanje stalna hollywoodska praksa in se je treba s tem sprijazniti. Njenega pisanja niso mogli prezreti v Društvu SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja. Med drugim so zapisali, citiram:«Že ko ste opravičevali nasilje nad otroki, bi se morali oglasiti, saj ste že takrat v najosnovnejši biti prestopili mejo dopustnega in primernega. Še posebej pa ste prestopili mejo spoštljivega. Sedaj pa, ko ponovno ponižujete in žalite ženske, ki so doživele spolno nasilje, ne moremo biti tiho. Ne verjamemo, da ne razumete pozicij moči in nadzora, ki so temelj odnosa, v katerem pride do izsiljevanja in nasilja. In ne verjamemo, da se svoje pozicije moči kot sokreatorka javnega mnenja, ne zavedate.«

Če bi bili hudobni, potem bi ob Vesninem opravičevanju posiljevalca lahko pomislili na domač- ljubljansko obarvan primer, ki ga dotična kolumnistka – hipotetično – skozi opravičevanje ameriškega izprijenca pač- posredno (ne)uspešno brani. Drugače si pozitivnega odnosa do posiljevalcev pač ne da razlagati. Seveda, z SOS – a pa bi se ob aferi ”farmacevtka” prav tako lahko (morali) oglasiti!

V medijih je bila tudi prejšnji teden na tapeti Katalonija. Ob dogodkih v njej smo se ponovno zelo močno začeli zavedati, da slovenska osamosvojitev ni bila samoumevna. Vsak dan znova bi morali biti veseli svoje države.

Žal tega ne počnemo, in kot kaže, se dogajajo še hujše stvari, skregane z zdravo logiko: Slovenci se svojim eks jugo gospodarjem in stricem celo vedno bolj opravičujemo, da smo si pred 26 leti drznili na plebiscitaren način oditi iz nekdanje Jugoslavije. Jugo oficirji, ki so bili v času osamosvojitvene vojne tako in drugače nasilni (da ne zapišem še kaj drugega), Tomićeva pa je med poslance prinesla celo idejo, da se tistim- iz nekdanjih južnih republik, podeli status manjšin. Zaenkrat je Cerar izrekel odločni ”ne”, a tudi on ne bo večen!

Ponižnost izražamo nezavedno. Kot bi hoteli reči: »Oprostite nam, da vas nismo poslušali, ko ste nam govorili, da osamosvojitev ni vaša intimna opcija!«

Sami veste, da se na vsakih volitvah soočamo z novimi obrazi, ki nam jih ti že omenjeni strici vsilijo, ne da bi se zato posebej matrali. Pred tremi leti sta prišla na oblast Cerar in njegova kompanija, ki že ves čas ne počneta drugega, kot da Slovenijo potiskata gospodarsko, politično in moralno na kolena.

Včeraj jih je ljudstvo, žal s triletno zamudo,kaznovalo, saj je smc kandidatka dobila komaj kaj glasov, prehitela sta jo celo Andrej Šiško in Boris Popovič.

A kot da nas nobena šola ne bi čisto nič izučila, spet smo nasedli t. i. novemu obrazu. Če bi bil slovenski volivci normalni, bi se Šarec uvrstil med Šiška in Popoviča, kamor bi po zdravi pameti spadal, tako pa je po posredovanju najbolj vplivnega ozadja dobil celo 25 odstotkov vseh glasov. Če kaj, potem zgolj in samo ti odstotki največ povedo, kakšne vodljive ovce so slovenski volivci. Verjemite, ko bodo strici na naslednjih parlamentarnih volitvah zaukazali ”volite bikca Ferdinanda”, bo ta definitivno dobil večino vaših glasov.

Za povprečnega Slovenca je značilno, da se ne zanima za politiko. Zato, ker bolni umirajo zaradi predolgih čakalnih vrst, zato, ker je država prepletena s korupcijo, zato, ker so neformalni gospodarji zadolžili  že naše pravnuke, zato, ker se je zgodila iranska afera, zato, ker so nas nategnili s Kemisom, Magno in drugim tirom, Slovenec krivi ali ameriškega predsednika Trumpa, Janšo ali pa marsovčke, nikakor pa ne išče krivde v sebi in svojemu jebivetrskemu odnosu do države. V življenju si želi le miru in to za vsako ceno. Raje stisne zobe in od prisluženega evra plača pogoltni državi 73 centov, kot da bi se tej državi uprl. Kje so že časi, ko so se predniki grofom uprli zaradi desetine, ki so jim jo morali plačati. Politika Slovenca morda zanima le na lokalni ravni, saj je od izvolitve župana odvisna obnova ceste ali njegovo gradbeno dovoljenje.

Levica ima v Sloveniji vedno več moči, kar je fenomen –sploh pa, ker jo v Evropi izgublja. Zadnji, ki so rekli ”ne” socialistom, so bili Čehi, tudi Kurz jih, hvala Bogu, ne ljubi (pre)več.

Da bi prišlo do vsaj malo uravnoteženosti, potrebuje desnica nekaj resnično novega. Ne koleričnih anti- janšistov, katerih domet je zapiranje trgovin ob nedeljah (Tomaž Štih), potrebuje dosti več, to pa je pogled v prihodnost, s katerim bi ji uspelo pridobiti na svojo stran tudi nezadovoljne državljane. Desnica bi morala- pa naj se sliši še tako nemogoče, sploh, če vemo za nasprotovanja, ki vladajo med njenimi pripadniki, združiti svoje potenciale in pripraviti realne in otipljive načrte o tem, kako naprej. Povprečen državljan pač želi politične obljube občutiti tudi na svojem žepu in v realnem življenju. Skratka, hočem reči, da tudi za tokratni neuspeh desnice ni toliko kriva levica kot metla, ki je premalo pometala pred lastnim pragom, se preveč ukvarjala s preteklostjo in premalo s prihodnostjo.

P.S.

Kruta evropska realnost ali strah in groza v Angliji: Oborožen moški zajel talce v priljubljenem nakupovalnem centru; več sto družin z otroki ostalo ujetih.