Feed on
Posts
Comments

zlata hruška

Bliža se kulturni praznik pa se človek nehote vpraša, kako je do tega prišlo, da ga vedno manj Slovencev občuti kot praznik, saj je vedno več tistih, ki ga vidijo le kot dela prosti dan! Morda se bo kakšen odgovor našel tudi med vrsticami v nadaljevanju.

Slovenska aktualna politika, ki za izobraževanje otrok v zasebnih šolah ne želi plačevati enako denarja, kot za izobraževanje otrok v državnih, se je predvolilno odločila, da bomo financirali nov urad za kulturne pravice narodnih skupnosti nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije. Bomo s to nenavadno potezo pahnjeni nazaj v čase, ki smo jim s plebiscitarno odločitvijo rekli ”ne”?

Peti teden v letu 2018 je minil v znamenju menjave na vrhu NSi, odmevala pa je tudi novica o za skoraj 70 milijonov evrov nezakonitih naročil v UKC Ljubljana. Dolge čakalne vrste imajo, denimo, za rakave bolnike katastrofalne posledice. Kakršnakoli jezna in uporniška asociacija na račun tatov, ki na vse mogoče načine bogatijo na račun bolnikov, naj rodi- končno že- sadove! Državljani bi se tej mafijski kliki morali že zdavnaj upreti! Zakaj se jim ne, pa je vprašanje, na katerega bodo terjali odgovor naši zanamci, če jih bo po tem, ko jih brezglava politika brez milosti podi iz države, sploh še kaj ostalo.

V minulem tednu smo tudi izvedeli, da se Evropska komisija ne strinja s slovenskim mišmašem v povezavi z odlogom prodaje NLB, zato je začela poglobljeno preiskavo. Pajdaši z rokami globoko v marmeladi, upam, da bomo o njihovih nečednostih kdaj izvedeli kaj več, so dotično komisijo, kot kaže, pripeljali do skrajne točke potrpežljivosti, ko nas imajo počasi poln kufr.

Je pa zanimivo, če že ne tudi smešno, da isti ljudje, ki mešetarijo ne le z ugledom države, tudi z NLB, po drugi strani opozarjajo na potrebo po spoštovanju mednarodnih zavez in pogodb v zvezi z arbitražo in Hrvaško.

Na ulice so šli tudi delavci, ki delajo v javnem sektorju. Niso bili deležni kakšnih posebnih simpatij. Staršem pa na tem mestu tudi svetujem, da se že vnaprej pripravijo na še eno stavko, 14. februarja. Glavni tajnik Štrukelj je veselo zatrdil, da bo šlo za največjo stavko v javnem sektorju v zgodovini samostojne Slovenije.

Ker je pred vrati slovenski kulturni praznik, bi bilo prav, če bi kakšno dodatno, lepo in žlahtno besedo ob koncu tega zapisa vseeno rekla še o tem prazniku. Pa mi srce nekako ne da. Ne predstavljam si, denimo, zdajšnjega kulturnega ministra, ki je slovenski kulturi naredil obilo škode, da bi mu prisluhnila na osrednji proslavi. Čemu?! Prav tako si ne predstavljam, kaj vse se skriva v zakulisju kulture nasploh, sploh, kar je dobil Bezlajev prvenec Evangelij za pitbule, ki ga je dr. Milena Mileva Blažić označila za pornografijo, eno najvišjih priznanj, kar jih lahko dobi mladinski roman pri nas – zlato hruško. Kulture, ki je pred desetimi in več leti privabljala množice obiskovalcev, danes praktično ni več: literarni večeri so, če je na njih deset poslušalcev, že ”odlično obiskani”, slikarji razstavljajo bolj sebi kot drugim. A pazite: če se sprehodite po seznamu samozaposlenih v kulturi, boste tudi sami ugotovili, da pa je teh iz dneva v dan več. Za koga ustvarjajo?!

Nedavno sem gostovala v eni od knjižnic, da bi bila parodija še večja, se je to zgodilo tik pred stavko javnega sektorja! Tamkajšnji šefici ni bilo jasno, kako si sploh upam pričakovati, da mi povrnejo potne stroške in stroške prenočišča. Ker je videla, da jo,vsa  šokirana, gledam kot tele v nova vrata, je zagrabila tri knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače, rekoč, bodo pa te za kompenzacijo.

A svet se ni podrl, jaz pa še naprej ostajam prizemljena in ljubeče razumevajoča: zavedam se tudi, da je od tistih, ki delajo in prihajajo domov šele proti večeru, iluzorno pričakovati, da se bodo razdajali še na kulturnih prireditvah. Treba se bo sprijazniti, da smrtnikom ostanejo na voljo všečki, s katerimi všečkajo različne kulturne dogodke na facebooku in turške nadaljevanke. Kultura v vseh pomenih besede je že skoraj izginila tudi iz medijev.

Še dobro, da si bomo nataknili v soboto maske, pa bo vsaj za en dan vse tako, kot mora biti.

Leave a Reply