Jožice

 

 

 

Gledam film Ko zorijo jagode iz leta 1978 in doživljam šok: prizor na ljubljanski železniški postaji je videti točno takšen, kot je še danes… peroni isti, lokomotive iste, samo v drugi barvni shemi.

Po drugi strani berem, da so pri vesoljskih poletih do sedaj sodelovali že trije slovenskih korenin: dr. Ronald Sega (Šega), dr. Jerry Linenger in Suni Williams (Zalokar), ki je s seboj v vesolje odnesla celo kranjske klobase.

Slišim za pobalinskosti, da so si nekateri na 1. april, ki velja za dan norcev, privoščili šalo, s katero so šli predaleč. Gasilci PGD Begunje na Gorenjskem so namreč popoldne, na praznično nedeljo dobili poziv: Požar v stanovanju, stanovanjski blok v vaši vasi. Dr. Ronald Šega tega definitivno ne bi nikoli storil!

Ne razumem tistih, ki pred Cankarjevim domom polivajo kri, da bi opozorili na izginjajoča plemena v Afriki. Skrbi jih za vsako žabo, ki jim bo cesta prerezala pot. Da Slovenci izginjajo kot narod v lastni državi, pa nikogar od njih ne gane. Kdo ve, kaj bi rekel Boris Pahor?

Nas mora biti strah, ker nas mentalni fosili z nezadržno močjo porivajo v naročje ruske babuške? Žiga Turk piše, da le-ti Ameriki zmerijo, ker je Hrvaški pomagala v osvobodilni vojni. Zamerijo, da je bombardirala Beograd in Jugoslavijo. Zamerijo, da nam je ugrabila Melanijo in jo potem prevarala s pornozvezdo. Ameriki zamerijo, da so na bankovce napisali “Verjamemo v Boga” in da so tam človekove pravice ljudem dane od Stvarnika. V temelju države zato nimajo vode, ampak “življenje, svobodo in iskanje sreče”. Svobodo bi kadarkoli zamenjali za komando, ki posameznika odreši odgovornosti zase. Pravico do sreče bi zapisali v ustavo. In potem bi štrajkali, ker jih država ne osrečuje.

Ponosna sem na znanstvenika dr. Jureta Leskovca, ki je doma iz ”naših” krajev. Rojen je ”šele” leta 1980, a ga pozna ves svet. Za svoje znanstveno delo je prejel številne prestižne nagrade med njimi Test of Time Award za strokovne prispevke, ki so v zadnjem desetletju na njegovem raziskovalnem področju imeli pomemben vpliv. Postal je redni profesor na univerzi Stanford, ki na lestvici najprestižnejših univerz na svetu zaseda tretje mesto.

Kadar pomislim nanj, se vprašam, ali slučajno ve, da se znanosti, napredku in lepši prihodnosti v njegovi domovini bolj slabo piše, kajti vseh sort ”Jožice” naredijo vse, da Slovenci ob dveh korakih naprej, naredimo vsaj pet korakov nazaj.

Želela bi, da nam za te Jožice postane bolj mar! Tiste, ki so že pred leti zavohale tržno nišo, kako vleči državljane za nos! Postale so pomembne osebe, kajti znajo projicirati svojo moč samozavestno dopadljivo in sproščeno. In vas z dobrikanjem v nekaj minutah prepričati, da jim izročite vse svoje prihranke, ker so one kakor edine, ki jih bodo znale oplemenititi. Prav tako jih srečate na seansah, kjer si slušateljice masirajo prsi v upanju, da se jim bodo te napihnile, ne da bi šle pod nož.

Okoli nas je vedno več takšnih, ki želijo v sebi prebuditi zmagovalca, spoznati, kako postati vodja nečesa po liniji najmanjšega odpora. Če si, na primer, želijo njihovi izbranci postati predsednik države ali parlamenta, direktorji ali sekretarji, se ob primernem plačilu to tudi v resnici zgodi.

Neka Jožica je nekoč peljala 15 žensk na Triglav. Prehodno za vzpon na 2864 metrov niso nič trenirale. Po Jožičinem mnenju je zadoščalo, če so udeleženke, ki so sicer že po uri hoda pocepale kot muhe, zgolj in samo vizualizirale to, kar so nameravale storiti.

Vedno bolj kaže, da Jožice prevzemajo oblast in komando v sleherni pori naše družbe. Naši predniki so dejali:”Kdor ne dela, naj ne je.”Jožice pa trdijo, da je treba tistemu, ki dela, še bolj nabiti davke, da bodo lahko oni, ki imajo štiri leve roke, bolj lagodno živeli. Leta 2008 je bil vsak delovni aktivni prebivalec zadolžen manj kot 10.000 evrov. Politika mu je v desetih letih naprtila dodatnih 26.500 evrov dolga. To ni malo. A Jožice znajo. Prati možgane. So jih tebi, pa tebi – že?!