norosti zgodnjega 21. stoletja

 

fotografija je najdena na twiterju

 

 

 

Tanja Fajon‏Verified account @tfajon 41m41 minutes ago

Viktorju Orbanu ne morem iskreno čestitati. Orbanova vlada je prevečkrat ravnala protievropsko in skrajno desno. Posebej obžalujem ksenofobne in avtokratske metode, s katerimi je Fidesz med volilno kampanjo še okrepil strah, izključevanje in sovraštvo med ljudmi. @strankaSD

V medijih je danes med bolj branimi novicami tudi pasja iz sosednje, logaške občine. Nezadovoljni in besni občani bentijo zaradi pasjih iztrebkov, ki se nabirajo ob številnih sprehajalnih poteh in po travnikih. Še najbolj so ogorčeni kmetje, saj pasji iztrebek ne predstavlja zgolj nečedne svinjarije, temveč tudi ogroža živino. Z vso gotovostjo lahko trdimo, da logaške pasje težave niso unikatne. Psov je vedno več, in če se v Žireh, na Ledinici primeri, da v drek stopi celo sam župan, potem bi morali že zdavnaj svetiti vsi alarmi. A ne bodo. Pasji lobiji so močnejši kot marsikateri drugi.

Ste vedeli, da 7. aprila praznujemo dan slovenske zastave? Morda se boste naslednje leto ob tem času spomnili, da je že davnega leta 1848 slovenski domoljubni študent Lovro Toman s somišljeniki prvič izobesil slovensko trobojnico na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani. Dejanje je bilo odgovor na izobešanje nemške zastave na stolpu Ljubljanskega gradu, kar so storili nemški pripadniki Narodne garde. Žal slovenska zastava na gradu, podobno, kot je v navadi po drugih gradovih v EU, ne visi niti danes, kar pa je sploh zelo žalostno.

Verjetno tudi niste vedeli, pač, lobiji in te reči, da smo 8. aprila 1990 na prvih demokratičnih volitvah po drugi svetovni vojni množično stopili na volišča in vodenje Slovenije v najbolj usodnih trenutkih rojevanja nove države zaupali demokratični opoziciji Slovenije  – DEMOS-u. Demosu je še istega leta uspelo izpeljati plebiscitarni referendum o osamosvojitvi, zaradi česar je bila potem lahko 26. junija 1991 razglašena samostojna Slovenija.

V trenutkih, ko je naše sodišče odločilo, da, citiram, Obveščanje o goljufanju v Fištravčevi kampanji “ni v javnem interesu”, v trenutkih, ko je dr. Anže Logar sporočal slovenski javnosti, da gre pri bančni luknji za krajo stoletja, v trenutkih, ko je nemška policija aretirala štiri moške, med katerimi je bil eden osumljen, da je na polmaratonu v Belinu načrtoval napade z nožem, je madžarski premier Viktor Orban včeraj zvečer razglasil »zgodovinsko« zmago na parlamentarnih volitvah. Po preštetih skoraj vseh glasovih si je vladajoča stranka Fidesz v parlamentu zagotovila dvotretjinsko večino. Zmaga Orbana pa kaže, tako trdijo redki analitiki, ki so mu pri nas naklonjeni, da je možna nova pomlad narodov in evropske civilizacije, saj je načrtni razkroj Evrope s strani multikulturnih elit, Evropejce končno prisilil, da so odprli oči.

Ali bo Orbanova zmaga lahko kaj vplivala tudi na bližajoče volitve v Sloveniji, je vprašanje, za milijon dolarjev. Slovenci smo znani po tem, da smo ljubitelji novih obrazov, da jih vedno znova volimo, četudi že vnaprej vemo, da se nam bo takšna brezglavost boleče otepala.

Izredne seje državnega zbora, na kateri naj bi poslanci odločali o priznanju države Palestine, hvala bogu, ni bilo. Pet poslancev je tik pred zdajci umaknilo svoje podpise k zahtevi za sklic izredne seje. Padlo je v oči, da je bil predsednik Državnega zbora, sicer strokovnjak za mednarodno pravo, izjemno oster do Jožefa Horvata, ki je ravnal v skladu s poslovnikom. Šel je celo tako daleč, da je na lastno pest sklical sejo odbora. Po tej farsi- raje si ne predstavljam, kaj bi se v državi zgodilo, če bi si jo privoščila opozicija. Zaradi neukrepanja je Horvat prejel grožnje s smrtjo, ker naj bi oviral proces sprejemanja priznanja Palestine v državnem zboru. Kljub temu, da se je ta farsa končala, ostaja grenak priokus, saj se tisti, ki logično razmišljajo, povsem upravičeno sprašujejo, zakaj, za vraga, se je s priznanjem Palestine tako zelo mudilo. Kdo izza ozadja je pritiskal na že omenjene politike in predvsem- zakaj in za koliko?!.

Dan pred veliko nočjo je v 111. letu starosti umrl najstarejši Slovenec Nikolaj Dragoš. Vesna Vuk Godina pa je bila na nedavnem predavanju v Mariboru ponovno zelo provokativna. Trdila je, da je danes nezadovoljstva veliko preveč, nezadovoljne pa naj bi bile predvsem ženske. One so tudi tiste, ki uničujejo partnerstva, to pa zato, ker se raje odločajo za tisto, kar je fajn, in ne za tisto, kar je prav.

Mar ni tudi na ravni vodenja države povsem enako  izbiramo tiste, ki so videti fajn, briga pa nas, če delajo prav?